Obavještenja

Osnovne studije
TRIBINA: Tropical island (Tropsko ostrvo) - najveća prizemna čelična zgrada na svijetu (15. oktobar 2024)

Fakultet za politehniku organizuje tribinu na temu Tropical island (Tropsko ostrvo) - najveća prizemna čelična zgrada na svijetu.

Tribina će biti održana u utorak, 15. oktobra u terminu od 15:15-16:45 u amfiteatru AS. Gost tribine će biti Hartmut Pasternak, akademik, Prof. Dr-Ing. habil., Branderbuškog tehničkog univerziteta BTU (Njemačka).

Prof. Pasternak se bavi nastavom, istraživanjem i projektovanjem čeličnih konstrukcija više od 30 godina. Član je nekoliko nacionalnih i međunarodnih komiteta (npr. punopravni član ECCS tehničkog komiteta 8 „Strukturna stabilnost“) i član Akademije nauka (Braunschweigische Wissenschaftliche Gesellschaft). Učestvovao je u brojnim istraživačkim projektima (npr. o tankozidnim elementima, naponima zavarivanja i ljepljenim spojevima e.g. za mostovske konstrukcije). Pod njegovim mentorstvom odbranjeno je 20 doktorskih disertacija. Objavio je preko 240 naučnih radova u časopisima i zbornicima sa konferencija i koautor je pet knjiga o čeličnim konstrukcijama na njemačkom i engleskom jeziku. Kao projektant i revizor čeličnih konstrukcija, zahvaljući (i) njemu nastali su mnogi objekti izvanrednih konstrukcija, od kojih su najpoznatiji  Tropical island u Brandu i Porše paviljon u Volfsburgu. Njegova skorija interesovanja obuhvataju graditeljsko naslijeđe i, posebno, inženjerske aspekte očuvanja naslijeđa.

Prof. Pasternak će predstaviti gradjevinu poznatu kao Tropical island (Tropsko ostrvo). Prvobitno projektovana kao hangar za cepeline, najveća je prizemna čelična zgrada na svijetu. Po patentu prof. Pasternaka izradjeni su vertikalni čelični luci raspona 100m koji su, po projektu, bili pokretni da bi omogućavali ulaz/izlaz cargo-cepelina. Izlaganje će biti na engleskom jeziku.

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju tribini.