Obavještenja

Osnovne studije
TRIBINA: Upravljanje graditeljskim naslijeđem u urbanim područjima (16. oktobar 2024)

Fakultet za politehniku organizuje tribinu na temu Upravljanje graditeljskim naslijeđem u urbanim područjima.

Tribina će biti održana u srijedu, 16. oktobra u terminu od 15:15-16:45 u amfiteatru A1. Gost tribine će biti dr Nataša Živaljević Luxor.

Dr Nataša Živaljević-Luxor (ili kratko Natali Luxor) je arhitekta i urbanista. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i Elektronskom fakultetu u Nišu. Na samom početku karijere dobila je tri javna arhitektonsko-urbanistička konkursa u nizu. Nekolio godina je živjela i radila u Budimpešti. Od 2002. pretežno radi u Nišu, svom rodnom gradu, nakon što se na poziv tadašnje uprave grada, vratila radi izrade urbanističkog plana za Nišku tvrđavu, za koji je potom dobila dvije nagrade Društva urbanista Srbije. Od tada do danas je učestvovala u izradi preko 100 planova i projekata, od kojih su mnogi javno izlagani, i za koje je dobila više nagrada (najnoviju u novembru 2023. g.). Od 2014. g. volontira kao direktor fondacije za očuvanje kulturnog naslijeđa. Doktorirala je na Univerzitetu u Nišu 2017. g. na problemu upravljanja i prazentacije graditeljskog naslijeđa u urbanim područjima, što je bilo inspirisano potrebom za boljim razumijevanjem uloge nepokretnog kulturnog naslijeđa u razvoju grada. Do sada je objavila preko 50 naučnih publikacija.

Dr Nataša Živaljević-Luxor će govoriti o graditeljskom naslijedju kao razvojnom potencijalu i o metodološkom značaju i korisnosti planova upravljanja za kulturno i prirodno naslijedje.

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju tribini.