Obavještenja

blog-img
Osnovne studije
Studenti Politehnike prisustvovali dogđaju Archaeological Youth Event

Dana 23. i 24. septembra 2024. godine, studenti sa Univerziteta Donja Gorica učestvovali su na dvodnevnom događaju Archaeological Youth Event u Peći, Kosovo. Ovaj događaj, organizovan u okviru IPA programa prekogranične saradnje između Crne Gore i Kosova, imao je za cilj promociju kulturne baštine i razvoj kulturnog turizma u regionu.

Prvog dana, učesnici su obišli nekoliko značajnih kulturnih i istorijskih lokaliteta u Peći, uključujući Stari bazar i Muzej Peći, gdje su imali priliku da se upoznaju sa bogatom tradicijom i kulturnim nasljeđem grada. Ovaj obilazak omogućio im je da dublje shvate kulturnu raznolikost Peći, kao i važnost očuvanja kulturnih spomenika. Posebno su ih impresionirali prikazi tradicionalne arhitekture i narodne nošnje koje su dio bogate kulturne baštine ovog kraja. Popodne je bilo rezervisano za predavanja i diskusije na temu očuvanja kulturnog nasljeđa, s posebnim naglaskom na izazove s kojima se suočavaju lokalne institucije koje rade na zaštiti istorijskih spomenika. Učesnici su kroz ove aktivnosti stekli bolji uvid u rad na restauraciji i zaštiti kulturnih lokaliteta, što je ključno za očuvanje nasljeđa za buduće generacije.

Drugog dana, učesnici su prisustvovali predavanjima o različitim projektima u oblasti kulturnog turizma i očuvanja baštine. Pored toga, posjetili su Mlin Hadži Zeke, kulturni spomenik značajan za lokalnu zajednicu, i Pećku patrijaršiju, koja ima veliki istorijski i duhovni značaj za region. Ove posjete dodatno su obogatile iskustvo učesnika, omogućivši im da direktno vide primjere očuvanja baštine.

Događaj Archaeological Youth Event bio je izvrsna prilika za studente da se upoznaju sa kulturnom baštinom Peći i značajem njenog očuvanja. Kroz bogat program, učesnici su imali priliku da uče o kulturnom turizmu, razmijene iskustva i ideje sa drugim mladima iz regiona, te steknu nova znanja o načinima na koje se kulturna baština može valorizovati i promovirati. Ovaj događaj predstavlja važan korak u jačanju prekogranične saradnje i postavlja temelje za buduće projekte u oblasti očuvanja kulturne baštine.