Obavještenja

blog-img
Osnovne studije
Laboratorija za mehaničko ispitivanja materijala otvorena na UDG-u u okviru projekta „Research and education based on physical models of real engineering structures“

U okviru projekta pod nazivom „Research and education based on physical models of real engineering structures“, koji je sproveden kroz IPA Program EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, otvorena je Laboratorija za mehaničko ispitivanje materijala na Univerzitetu Donja Gorica. Laboratorijom i projektom rukovodi Fakultet za politehniku, zajedno sa partnerima na projektu. Rukovodioc projekta je doc. dr Dragomir Miljanić, a tim čine: prof. dr Branko Tadić, mr Bojana Sterniša i mr Šemso Kalač.

Cilj projekta je da inicira i promoviše obrazovanje i edukaciju baziranu na modelima, kako bi se poboljšali istraživački kapaciteti i premostilo neslaganje između vještina koje su potrebne na tržištu rada i onih koje nudi obrazovni sistem. Kao jedan od glavnih problema u oblasti naučno-istraživačkog rada koji se bave inženjerskim temama javlja se nedostatak adekvatne laboratorijske opreme, nedovoljno finansiranje, skepticizam industrije po pitanju promjenjljivosti inovativnih ideja koje dolaze iz akademskih krugova kao i nedovoljna motivacija mlađih istraživača da se bave inovacijama. Otvaranje Laboratorije prilika je za mlade istraživače da se bave realnim problemima, a ne teorijom, kao i da učestvuju u kreativnom procesu. Projekat ima za cilj da pomogne u promjeni fokusa sa osnovnog na primijenjeno istraživanje i da nadvlada skepticizam industrije prema komercijalizaciji rezultata putem konsultacija sa predstavnicima industrije i fokusiranjem na teme za koje su zainteresovani.

Iniciranjem, promocijom istraživanja i edukaciji na bazi modela, akcija treba da poboljša istraživačke kapacitete, motiviše studente i mlade istraživače da češće biraju inženjering kao oblast interesovanja i da pomogne u premošćavanju neslaganja između vještina koje pruža obrazovanje i u potrebnim vještinama koje se danas traže na tržištu rada.

Otvaranje Laboratorije i razvoj pažljivo strukturiranih procedura i planova za dalji razvoj će biti trajna prednost Fakulteta za politehniku, dok će rezultati i mogućnosti za dalju saradnju pripadati svim učesnicima.