Obavještenja

blog-img
Osnovne studije
Rezime nedavno održanog događaja DANI POLITEHNIKE 2022

Svečano otvaranje događaja Dani Politehnike 2022 je održano u četvrtak, 6. oktobra u 13:00h u Galeriji UDG-a. Ovogodišnji događaj Dani Politehnike održan je na jubilarnih 11. godina od osnivanja Fakulteta za politehniku. Agenda događaja je bila raznovrsna i uključivala je: promociju studentskih projekata i aktivnosti, tribinu IKCG na temu uloge mladih inženjera i inženjerki na putu ka Evropi, posjetu gradilištu kompanije SAMBIC construction i predavanje na otvorenom posvećeno spomen obilježjima. Izložba studentskih radova bila je izložena u holu Univerziteta narednih nekoliko dana. Na izložbi je predstavljeno 18 studentskih projektnih radova, vezanih za predmete: Arhitektonsko projektovanje 1, Arhitektonsko projektovanje 2, Pejzažna arhitektura i Diplomski rad.

Prvi dan događaja bio je prilika da se prikažu rad i aktivnosti studenata na Fakultetu.

Program je nastavljen u Preduzetničkom gnijezdu gdje je održana panel diskusija na temu “Prilike za studente: prakse i razmjene”. Panelisti su bili studenti osnovnih studija koji su učestvovali u obavljanju stručnih praksi, koje su organizovane u saradnji sa Inženjerskom komorom Crne Gore, kao i studentkinje koje su učestvovale u studentskim razmjenama u toku prethodne akademske godine.

Kraj programa prvog dana događaja obilježila je promocija studenata postdiplomskih studija, koji su u vidu kratke prezentacije izložili svoje magistarske radove.

Drugi dan događaja obilježila je tribina Inženjerske komore Crne Gore na temu “Mladi inženjeri i inženjerke: Naš put ka Evropi”. Učesnici tribine bili su Predsjednik Komore, Savjetnica sa stručno informisanje i mladi inženjeri/ke koji su članovi/ce Komore. Na tribini je bilo riječi o aktivnostima kojima se bavi Komora, kao i na koji način ona može doprinijeti mladim inženjerima/kama u njihovom budućem profesionalnom razvoju i karijeri. Mladi inženjeri/ke su sa studentima podijelili očekivanja i izazove koji ih očekuju nakon izlaska na tržište.

Jedna od studentkinja sa Politehnike, koja je kroz saradnju Komore i Fakulteta obavljala stručnu praksu u lokalnom arhitektonskom birou, je kroz svoja lična iskustva izrazila intimne strahove, uspjehe, očekivanja i želje za dalji razvoj.

Na kraju, Predsjednik Komore je pozvao sve prisutne studente/kinje da, kroz ljubav prema svom poslu, grade stručnost i integritet kao najviše vrijednosti struke prema kojima se orijentišu sve aktuelne politike Komore.

Trećeg dana događaja organizovan je stručni studentski izlet koji je podrazumijevao posjetu gradilištu kompanije SAMBIC construction kao i prezentaciju projekata u kancelarijama kompanije. Posjeta gradilištu Belux Residences u Podgorici, uz stručno praćenje kolega/inica iz kompanije SAMBIC construction, omogućila je studentima/kinjama da se upoznaju sa tekućim radovima na terenu, sa dijelom zaštite i bezbijednosti na radu, kao i redosljedu radova koji predstoje, sa osvrtom na faze elektro instalacija, vodovoda i kanalizacije.

U kancelarijama kompanije, u objektu Europoint koji je prvi energetski efikasan objekat ove vrste u Crnoj Gori, studenti/kinje su imali priliku da na kratko osjete kako izgleda jedan dio poslovnog okruženja, upoznaju se sa fazama izgradnje objekta kao i da čuju iskustva studenata/kinja koji su stručnu praksu obavljali u kompaniji SAMBIC. Projekat o kojem je bilo riječi je kompleks Stellar Homes u Podgorici, ukupne površine 70 000m2, gdje je akcenat prezentacije bio na toku projektovanja i razradi Glavnog projekta.

Nakon toga, posjeta je nastavljena na Barutani, gdje je bilo organizovano predavanje dr Aleksandra Dajkovića na temu "Spomen-obilježja: između ideala i realnosti"​. Studenti/kinje su imali priliku da čuju interesantne detalje o nastanku ovog spomen-obilježja, kao i o čovjekovom odnosu prema spomenicima kroz istoriju. Diskusiju je otvorila zainteresovanost studenta/kinja za teme u vezi sa zaštitom ovakvih objekata, načinu čuvanja kulturne baštine od zaborava kao i projektnim intervencijama na ovakvim objektima.

Fotografije sa događaja su u prilogu!

Povezani fajlovi: